Het is nu wo maart 20, 2019 6:30 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: ->Bericht: opschuiven van sterrebeelden in de dierenriem
Geplaatst: wo dec 10, 2003 9:51 am 

Geregistreerd: do jan 01, 1970 1:00 am
Berichten: 42082


hallo,

k heb een vraagje: k ben een boek aan t lezen dat gaat over de verschillende sterretekens aan t heelal (niet alleen die van de dierenriem maar ook oa het zuiderkruis en dergelijke).

Daar staat in dat omwille van de precessie (kanteling van de aardas) elk jaar de sterrebeelden aan de hemel een stukje opschuiven. In de oudheid heeft met de meeste sterrebeelden in kaart gebracht en er een datum opgezet (bijvoorbeeld: ik verjaar 11 juni en mijn zonneteken is dus tweeling), dit zou echter niet meer kloppen met de huidige tijd, dooe die precessie dan.

hoe doet men dit dan bij het trekken van bijvoorbeeld geboortehoroscopen? Houdt men rekening hiermee of niet? Zo niet, hoe betrouwbaar zijn deze dan?

euh, mijn uitleg is nogal ingewikkeld, sorry hiervoor

Omhoog
   
 
 Berichttitel: re: opschuiven van sterrebeelden in de dierenriem
Geplaatst: wo dec 10, 2003 10:00 am 

Geregistreerd: do jan 01, 1970 1:00 am
Berichten: 42082


hoi,

k heb dus echt zitten panikeren erover, dan klopt er dus niks meer hè, kwestie van stenen die bij dat sterrebeeld passen en dergelijke ... als ik naar mijn karakter kijk en naar de karaktertrekken die de meeste tweelingen hebben klopt het nochthans als een bus
Omhoog
   
 
 Berichttitel: re: opschuiven van sterrebeelden in de dierenriem
Geplaatst: wo dec 10, 2003 10:37 am 

Geregistreerd: do jan 01, 1970 1:00 am
Berichten: 42082


Je hebt twee systemen.
1. Werkelijke sterrebeelden aan de hemel
2. De zodiac, een ring van 360 graden met stukken van 30 graden en het nulpunt op de lente-equinox (plm. 21 maart).

De astrologie gebruikt versie 2. De namen van deze stukken van 30 graden zijn gelijk aan die van de sterrebeelden aan de hemel, maar dat is alles. Ze vallen niet samen. Aan de hemel zijn sterrebeelden ook geen 30 graden, sommige zijn 15 graden, andere 45.

"Ram" is dus "de lentemaand", namelijk 21 maart tot 21 april ongeveer. Dat daarachter sterren staan, en welke precies, en op welke afstand, en van welke grootte, doet niet terzake.
Onze dierenriem die de astrologie gebruikt is dus iets van de zon en de aarde - die definieren het, en niet de sterren.

Het lentepunt heeft uiteraard wel een positie tussen de sterren. Die positie verschuift ongeveer 1 graad per 72 jaar (26000 jaar voor 1 omloop). Dit heet de praecessie van de equinox. Dat lentepunt staat nu aan het begin van het _sterrebeeld_ vissen, en schuift langzaam terug totdat het het sterrebeeld waterman zal bereiken. Zo'n 2000 jaar geleden viel het lentepunt samen met het begin van het sterrebeeld Ram, en toen waren sterrebeelden en zodiactekens dus ongeveer identiek qua positie.

B*B
Merlin

Omhoog
   
 
 Berichttitel: re: opschuiven van sterrebeelden in de dierenriem
Geplaatst: wo dec 10, 2003 10:42 am 

Geregistreerd: do jan 01, 1970 1:00 am
Berichten: 42082


OK,

bedankt voor de uitleg Merlin, nu snap ik het toch al beter.
Omhoog
   
 
 Berichttitel: re: opschuiven van sterrebeelden in de dierenriem
Geplaatst: do dec 11, 2003 11:46 am 

Geregistreerd: do jan 01, 1970 1:00 am
Berichten: 42082


MM,

Dat opschuiven van de planeten heeft niets met een geboortehoroscoop te maken. Een geboortehoroscoop gaat uit van de standen van de planeten t.o.v. de aarde op het moment dat je bent geboren. Dus als je als tweeling bent geboren zal je dat ook altijd blijven.

BB, Luna Myst
Omhoog
   
 
 Berichttitel: re: opschuiven van sterrebeelden in de dierenriem
Geplaatst: do dec 11, 2003 11:52 am 

Geregistreerd: do jan 01, 1970 1:00 am
Berichten: 42082


inderdaad Luna Myst,

nu zie ik het allemaal duidelijk!

k was gisteren in de war geraakt door dat boekje over de sterrenhemel te lezen ...
Omhoog
   
 
 Berichttitel: re: opschuiven van sterrebeelden in de dierenriem
Geplaatst: do dec 11, 2003 4:25 pm 

Geregistreerd: do jan 01, 1970 1:00 am
Berichten: 42082


Merlin heeft het meeste al gezegd, ik zal er nog wat meer rondomheen vertellen, is voor sommigen interessant misschien.

Er zijn 2 manieren om te kijken. Systeem 1 van Merlin, dat zijn de werkelijke sterrenbeelden, zoals je die ziet, als je omhoog kijkt buiten. En de 2e is, de zodiac, die meestal in 12 gelijke stukken van 30 graden verdeeld is. Er zijn ook systemen in de astrologie, die het ene sterrenbeeld groter laten zijn dan het andere.

De aardas (de denkbeeldige lijn tussen noorpool en zuidpool) blijft niet rechtop staan, maar hij "waggelt" zo'n beetje in het rond. De noordpool wijst dus niet recht omhoog, als je de aarde van een afstand vanuit het heelal bekijkt, maar hij staat scheef en draait héél langzaam rondjes. Zoals een tol die gaat "waggelen" als hij bijna stilstaat. De bovenkant draait dan langzaam van rechts naar links en de onderkant tegelijk van links naar rechts. (of was het andersom?.) 72 jaar doet hij over 1 graad, dat is 1/360e deel van een cirkel, zoals Merlin schrijft.

Het draaien van de aarde om zijn eigen as zorgt ervoor dat we denken, dat de sterren en planeten rondom de aarde draaien. Maar dat waggelen van de aardas zorgt ervoor, dat wij op aarde denken, dat de dierenriem niet stilstaat, maar ook nog eens langzaam om zijn as draait, 1 ronde = 25.920 jaar, 1 graad = 72 jaren.

Door dat "waggelen", de precessie heet dat in de wandel, veranderen de sterrenbeelden heel langzaam van vorm. Boven het sterrenbeeld schorpioen stond een paar duizend jaar geleden het sterrenbeeld "slangendrager". Nu staat het een heel stuk verderop. Met een astronomisch computerprogrammaatje kun je dat zien, je kunt een sterrenkaart laten tekenen van die tijd, en een van deze tijd.
Het 2e effect van die precessie is, dat de sterrenbeelden steeds een stukje opschuiven. De zon staat ieder jaar een stukje verderop in de dierenriem, als je op 21 maart van dat jaar gaat kijken. 21 maart is het begin van de lente, het astronomische lentepunt. Daarom zeggen ze, dat het lentepunt ieder jaar 1/72 graad "opschuift".

Je kan je dit voorstellen als 2 cirkels, achter elkaar, om ons heen. In de ene systeem 1 van Merlin's stukje hierboven, de werkelijke sterrenbeelden. En daaromheen in de andere cirkel stel je je systeem 2 voor: de vaste zodiac, met het lentepunt op "de juiste plaats", dat is: het punt tussen het de sterrenbeelden ram en vissen in. Nul graden ram dus. Dat is als het ware het "ijkpunt" van de cirkel. Wat je nu ziet gebeuren, is dat de binnenste cirkel draait, en daarachter zie je de vaste buitenste cirkel. Die binnenste cirkel, de echte sterren, die draait dan van nul graden ram naar 30 graden vissen, en zo verder naar 1 graden vissen, 30 graden waterman, enz. Zo'n 2000 jaar geleden "klopten" de beide cirkels, ze overlapten elkaar. De echte sterrenstand was precies hetzelfde als de astrologische dierenriem.

En vanaf dat punt draait dan de binnenste cirkel achteruit door vissen, waterman, steenbok, boogschutter heen, tot hij na 25.900 jaar of zoiets weer op nul graden ram uitkomt, het beginpunt = het ijkpunt. Net zoals iedere dag de zon opkomt, en hij ieder jaar op 21 maart in het gewone lentepunt staat, zo komt hij iedere 25.920 jaar in het kosmische lentepunt. De dag hangt af van het draaien van de aarde om zijn eigen as. Het jaar komt door het draaien van de planeet aarde om de zon. En de astrologische tijdperken komen door de precessie, het draaien van de noordpool in een super-langzaam rondje. Nul graden ram is in deze 3 cirkels steeds het beginpunt.

Nu, rond het jaar 2000, zitten we ongeveer op de grens tussen vissen en waterman. Daar komt ook de term "waterman-tijdperk" vandaan. Want als de zon in waterman staat, dan wordt het leven geleefd volgens het waterman-sterrenbeeld. Niet omdat de mensen dat besloten hebben, maar omdat de energie van de zon 'doordrenkt wordt' met de kosmische energie die vanuit de richting waterman komt. De zon geeft de hele aarde levensenergie. Laat planten, dieren en mensen groeien. En op dit moment is dat waterman-zonlicht aan het worden. Dat zal zo'n 2160 jaar duren. Iedere 72 jaar 1 graad, en waterman heeft 30 graden, dat is dus (72 x 30 =) 2160 jaren.

De zon begint nu zo'n beetje waterman-zon te worden. De overgangen tussen de sterrenbeelden gaan volgens mij heel geleidelijk. Ik vind dat de Renaissance, de Franse Revolutie (vrijheid, gelijkheid broederschap), de Amerikaanse burgerloorlog (slaven vrij = gelijkheid) en de uitvindingen in de wetenschap, het verdwijnen van de nationale grenzen, (één Verenigde Staten, één Europa, straks misschien één wereld) - dat al deze verschijnselen tijdsverschijnselen zijn van het sterrenbeeld waterman. Er hoort ook geestelijke kennis bij, en het paranormale. Wat de laatste paar honderd jaar van de verborgenheid naar de openbaarheid aan het komen is. Geheime kennis wordt nu openbare kennis. Iedereen praat over de 4 elementen, en vampieren en dergelijke horen er gewoon bij, op tv. Typisch waterman.

De astrologie bekijkt de sterren vanaf onze positie op de aarde, en niet vanuit onze zon bijv. Dat heet: geo-centrische visie (vanaf de aarde kijken) in plaats van: heliocentrische visie (vanuit de zon kijken). De astrologie begrijpt dus wel, dat alle planeten, inclusief de aarde, om de zon draaien. Maar ze begrijpt ook, dat het lichaam van de mens, voor wie de astrologie geldt, op aarde vertoeft, en niet op de zon. De invloeden die via de planeten komen, komen naar de aarde toe, en dus kijkt de astroloog vanaf de aarde.

In de wetenschap denken ze juist andersom, daar zeggen sommige wetenschappers die niets van de astrologie moeten hebben, dat de astrologen het helemaal "verkeerd doen". Dat ze rekenen met nul graden ram als lentepunt, maar dat ze "achterlopen". Dat de zon ondertussen al een heel stuk verderop is gekomen.
Maar die wetenschappers begrijpen meer van de materiële wetenschap van de sterrenkunde, de astronomie, dan van de geestelijke kennis van de astrologie.

groeten, peter.
Omhoog
   
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group              Based on a design by QuakeZone
phpBB.nl Vertaling