Het is nu vr mei 25, 2018 8:03 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: Zelf kaas maken
Geplaatst: do mei 29, 2014 12:24 pm 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo mei 28, 2014 7:04 pm
Berichten: 27
Dit recept hebben mijn moeder en ik een jaar geleden uitgeprobeerd voor http://www.eetweetjes.nl en is een makkelijke, lekkere manier om snel een kaas te hebben.

Belangrijk is dat je vooral hygiënisch werkt, en van te voren ook alles klaar zet.

Je hebt nodig:
    twee liter melk (of 1 liter melk en 1 liter karnemelk)
    citroensap

en ook nog de volgende keukenbenodigdheden:
    een grote pan
    een houten lepel
    een zeef
    een schone (uitgekookte) zakdoek, of theedoek – of nog beter: een kaasdoek
    een mes

Begin met 2 liter melk (of 1 liter melk en 1 liter karnemelk) in een grote pan. Verwarm dat zachtjes op een lage warmtebron. Voeg als het warm is (niet lauwwarm, niet heet) citroensap toe en roer dat erdoor heen. (Hoeveel citroensap? Dat ligt eraan of je wel of geen karnemelk erbij gebruikt. Zonder karnemelk heb je toch wel het sap van een hele citroen nodig, met karnemelk kan de helft al volstaan).
Ga door met verwarmen tot ongeveer 80 gr C. Dan zou de wrongel moeten gaan scheiden van de wei. Roer eens voorzichtig. Niet heter laten worden. Als de vaste delen goed gescheiden zijn kan je het van de warmtebron afhalen en langzaam laten afkoelen. De wrongel zakt naar de bodem van de pan. Als het redelijk is afgekoeld kan je met een mes de wrongel snijden, 1.5 tot 2 cm van elkaar maak je dan kruislings de messneden door de wrongel, op die manier komt er nog meer wei los. Als je denkt dat het goed van elkaar gescheiden is zet je een zeef op een ruime kom en giet je de massa erin. Laat goed uitlekken, schud het zodat al het vocht eruit loopt.
In principe heb je nu een verse kaas, die je al kan eten. Maar je kan aan deze kaasmassa ook evt. nog wat komijnzaad of groene kruiden toevoegen, en een ietsepietsie zout erbij is ook erg lekker.
Je kan deze massa verder verwerken tot een steviger kaasje. Dan doe je de kaasmassa in een schone, uitgekookte zakdoek en bindt die dicht. Draai de doek om er nog meer vocht uit te persen.
(Je kan de doek ook in een zelf in elkaar geknutseld persje leggen – je maakt zoiets met lege groenteblikjes, om er spanning op te zetten gebruik je een postelastiek; maar dat is een heel gedoe en ik gebruik bijna nooit ingeblikte groenten – dus geen blikjes meer. Ik had dat de vorige keer wel gedaan, dit zie je op de foto).
Hang je doek met de kaasmassa erin op een plek waarop er nog vocht kan uitlekken. Denk erom, de hoeveelheid valt misschien wat tegen. Je hebt ongeveer 150 gram kaas van 2 liter melk.


Foto volgt ! :)


Omhoog
   
 
 Berichttitel: Re: Zelf kaas maken
Geplaatst: do mei 29, 2014 7:18 pm 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: do feb 27, 2014 3:35 pm
Berichten: 585
Leuk hoor! Ik weet nog dat wij met mijn basisschoolklas in groep 5 kaas gingen maken bij een boerderij... daar mochten we dan met iedere stap helpen, maar daarna wel een week of langer wachten tot de kaas gerijpt was!


Omhoog
   
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group              Based on a design by QuakeZone
phpBB.nl Vertaling