Het is nu za maart 23, 2019 1:06 am

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 17 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Samhain viering
Geplaatst: vr okt 18, 2013 9:21 am 

Geregistreerd: ma okt 31, 2011 9:58 pm
Berichten: 582
:bozeheks: Samhain :heks:

Pompoenen

Samhain vinden we tegenover Beltain op het wiel van het jaar. Rond deze tijd vinden we nog meer feesten zoals Halloween, allerheiligen (1 november), allerzielen (2 november) en Dia de los Muertos (Mexicaanse dag van de doden). Allemaal feesten met eenzelfde thema, namelijk de dood. De viering van Samhain begint traditioneel bij zonsondergang op de avond van 31 oktober. Veel feesten beginnen s’avonds. Dit is afkomstig van de kelten, die de dag met de avond in plaats van de ochtend begonnen.

Tijdens dit feest is de scheiding tussen de dodenwereld en onze wereld flinterdun. Er wordt dan ook geloofd dat de doden tijdens Samhain weer op deze wereld aanwezig zijn. Het is het ‘feest der doden’. Dit maakt Samhain tot een geschikt moment om de overledenen te herdenken en te eren. Op Samhain wordt de tafel weer gedekt voor overleden gezinsleden. Symbolische wijze kan er voedsel op het altaar worden geplaatst (evenals bijvoorbeeld een bord met servet om aan te geven dat de overledene welkom is om ‘aan te schuiven’). Ook buiten kan er voedsel achter worden gelaten voor de doden.

De Godin wordt zowel vereerd als schepper van nieuw leven als degene die levens neemt. Deze ‘donkere’ zijde van de Godin staat op Samhain centraal. Bij de ‘donkere’ zijde van de Godin kun je denken aan namen als Hecate & Kali.

Veel paganisten zien Samhain als een nieuwjaarsfeest. Samhain was namelijk het keltische nieuwjaar.

Samhain staat bekend als een geschikt moment voor divinatie. Vooral het schouwen (bijvoorbeeld met behulp van een glazen bol of een spiegel) en kaartlezen zijn rond Samhain erg populair. Voor de mensen die Samhain zien als het begin van een nieuw jaar, is het dus erg toepasselijk om voorspellingen te doen die iets zeggen over het komende jaar.

Tips en ideeën voor Samhain

Op het altaar

- foto’s van overleden die je wilt herdenken en eren. (hier kun je ook creatief in zijn, door bijvoorbeeld foto’s aan een dromenvanger te hangen, of ze op een andere creatieve manier op of bij je altaar te plaatsen)
- voedsel, wijn en een bord met bestek en servetje om de overledenen symbolisch uit te nodigen. (neem als voedsel bijvoorbeeld koek of snoep, dit kun je langere tijd laten liggen zonder dat het kapot gaat)
- doodskopjes (ik houd er persoonlijk niet zo van, maar het hoort wel echt bij Samhain)

Activiteiten
- divineren (gebruik bijvoorbeeld de jaarlegging die beschreven staat op de legpatronen pagina)
- pompoenen uitsnijden en pompoenensoep maken en eten. Klik boven in het menu op 'pompoenen' voor wat voorbeelden en een gerecht voor pompoenensoep.
- brieven schrijven aan overledenen die je nog graag iets zou willen vertellen (je kunt de brief bijvoorbeeld in een enveloppe op je altaar zetten gedurende een aantal dagen om hem tijdens een Samhain ritueel voor te lezen en daarna te verbranden of te begraven)
- vereren van ‘donkere’ Godinnen, of de donkere kant in de Godin. (bijvoorbeeld d.m.v rituelen, offers in de vorm van voedsel of iets dergelijks etc.)
- het bezoeken van graven van overledenen (neem bijvoorbeeld wat koek of ander voedsel mee om het daar achter te laten)

bron: http://www.nightofartemis.eigenstart.nl/


Samhain (uitgesproken als sauw-en) is zonder twijfel de belangrijkste, hoewel het minst begrepene van de oude Keltische feestvieringen. Anders dan zijn moderne tegenhangers Halloween of Allerzielen, heeft het heksenfeest Samhain niets te maken met boze praktijken of enge spookkostuums. Er komen geen vergiftigde appels of scheermesjes aan te pas, geen steekneusmaskers of bloederige arm– of beenstompen.
Heksen hebben geen groene gezichten! Hoogstens van ergernis, omdat ze dat al zo vaak hebben moeten zeggen. Heksen dragen geen punthoeden meer! Die waren in de Middeleeuwen domweg bij het gewone volk in de mode. In vroeg - Keltische tijden was iedereen een heks en deed iedereen aan hekserij. De hekserij was en is nog steeds een levende godsdienst. Méér dan een godsdienst zelfs; een manier van leven naast de waardeloze, vernietigende en hebzuchtige evolutie van de "anderen".
Samhain is een feest dat beladen is met positieve energie en zindert van hoop voor de toekomst van onze planeet. Op de drempel van de koude wintermaanden vol sneeuw en ijs is het passend dat op elke vooravond van Samhain de "Morrighan", een Godin uit een drie - eenheid van Keltische Godinnen die het vermogen bezit nieuw land te baren, haar rituele vereniging viert met de Dagda, de ‘Goede God’, één van de hoogstgeplaatste en meest vermaarde onder de Keltische Goden.
De Morrighan is een Godin van reusachtige lichaamsafmetingen, die dwars over een rivier heen staat bij haar ontmoeting met de Dagda, wanneer deze bij de rivier uit een kookpot zit te eten. Hoewel zij een complexe combinatie van positieve zowel als voor de oude Kelten verdeelde deze belangrijke feestdag het jaar in twee seizoenen, winter en zomer. Samhain is de dag waarop het Keltische nieuwe jaar én de winter tezamen beginnen en is het moment voor zowel het begin als dat voor het einde. Daarom vierden de oude stammen met Samhain het Keltisch dodenfeest.
Ook heden ten dage blijven we, zodoende, onze voorouders eerbiedig gedenken en vieren wij verder ons eigen westerse Samhainfeest.
Deze gewoonte heeft talloze andere religies en volksgebruiken rechtstreeks beïnvloed.
Allerzielen, op 2 november, is de gedenkdag voor de christelijke doden. Met Samhain wordt de sluier tussen de geestelijke en stoffelijke wereld opgetrokken en bestaat er meer kans op uitwisseling van paranormale informatie tussen de levenden en de doden. Op Allerzielen heten de barrières tussen deze wereld en die hierná geslecht te zijn, zodat de doden op één of andere griezelige wijze uit het graf zouden kunnen opstaan. Samhain is een veel minder angstwekkende viering. Met Samhain voeren heksen rituelen uit om allerlei negatieve dingen uit het verleden - slechtheid, boosaardigheid, corruptie, hebzucht - uit de toekomst weg te houden. We spreken bezweringen uit om langs paranormale weg tot contact met onze overleden voorvaderen te komen en oude kennis terug te winnen en zodoende het grote web in stand te houden dat zich door vele familiegeneraties heen uitstrekt.
Samhain is een moment om naar de toekomst te kijken. Ook nu nog kleden wij heidenen of ‘pagans’ ons net als vroeger voor Samhain in een kostuum dat weergeeft wat wij in het komende jaar hopen te worden of te bereiken. Hoe ze zich op Samhain kleedt geeft bij wijze van spreken een soort nieuwjaarsvoornemen van de heks aan. Als we mooi willen worden zouden we ons als vlinder of feeënkoningin kunnen uitdossen, om ervoor te zorgen dat onze geestelijke reis door het leven kracht en lieflijkheid bezit; hopen we op welvaart en succes dan zouden we ons kunnen verkleden als prins of prinses; willen we winnen aan zelfvertrouwen en kracht, dan verkleden we ons misschien als wolf of heer. Velen van ons vinden zichzelf prima zoals we zijn en komen dus ook gewoon als zichzelf gekleed naar Samhainvieringen.
Ook het langs de deuren gaan om snoep (Trick or Treat) stamt, zij het in radicaal andere vorm, van een heksentraditie af.
Bij onze feestvieringen wordt echter alleen getrakteerd en worden geen streken geleverd, zoals bij het Halloween.
Heksen en pagans houden op de vooravond van Samhain niemand voor de gek en halen geen kwajongensstreken uit. Na de rituelen van de magische kring gaan we niet de huizen van vreemden langs, zoals later de christenen deden om te bedelen, maar begeven ons naar dat van vrienden om onze kostuums te laten zien en ons met open armen te laten onthalen.
Samhain is een nacht vol mystiek en betovering, waarin we magie kunnen bedrijven ten voordele van zowel ons persoonlijk leven als van onze planeet.

bron: http://www.denachtuil.eu/


http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... VzB_FzoIf8


Laatst bijgewerkt door Enigma op zo okt 20, 2013 4:20 pm, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
   
 
 Berichttitel: Re: Samhain viering
Geplaatst: za okt 19, 2013 6:56 am 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo sep 02, 2012 5:58 pm
Berichten: 197
Woonplaats: Hengelo
Mooi stukje Enigma :D

Groetjes, Spider

_________________
Spin, wever van het web,
toon me de relatie tussen alle dingen.
Open me voor het universele bewustzijn.


Omhoog
   
 
 Berichttitel: Re: Samhain viering
Geplaatst: za okt 19, 2013 10:16 am 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jun 21, 2013 4:38 pm
Berichten: 811
Woonplaats: Edam
Inderdaad een mooi stukje, maar hij staat wel dubbel :type:

_________________
She is a woman crowned with a crescent
She is the Mother of all that lives
She is the Earth that is spinning in starlight
She is the Goddess of all that is


Omhoog
   
 
 Berichttitel: Re: Samhain viering
Geplaatst: za okt 19, 2013 3:21 pm 

Geregistreerd: ma okt 31, 2011 9:58 pm
Berichten: 582
Jeetja ... wat overdreven van mij. Wahahahaha en ik vond het al zo lang, maar heb niet gezien dat het dubbel was :mrgreen: :lol:

Kan dat nog weg???


Omhoog
   
 
 Berichttitel: Re: Samhain viering
Geplaatst: za okt 19, 2013 6:59 pm 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jun 21, 2013 4:38 pm
Berichten: 811
Woonplaats: Edam
Je kunt je eigen bericht aanpassen, knop EDIT.

_________________
She is a woman crowned with a crescent
She is the Mother of all that lives
She is the Earth that is spinning in starlight
She is the Goddess of all that is


Omhoog
   
 
 Berichttitel: Re: Samhain viering
Geplaatst: zo okt 20, 2013 11:03 am 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za okt 19, 2013 10:57 am
Berichten: 83
Woonplaats: Noorden
Ik heb heel toepasselijk een pompoen uitgeholt. Helaas te weinig vruchtvlees voor pompoen soep. Dus ga ik waarschijnlijk de pitten roosteren! :) Maar met Samhain gaat de pompoen mooi aan bij de voordeur!


Omhoog
   
 
 Berichttitel: Re: Samhain viering
Geplaatst: zo okt 20, 2013 11:06 am 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jun 21, 2013 4:38 pm
Berichten: 811
Woonplaats: Edam
Met uithollen heb je (tenzij het een echt grote pompoen is) te weinig voor eten. Dan moet je hem schillen. Ik heb gister een lekker pompoencurry gemaakt, lekker!
Van flespompoen, daar haal je 1 kg vruchtvlees uit!

_________________
She is a woman crowned with a crescent
She is the Mother of all that lives
She is the Earth that is spinning in starlight
She is the Goddess of all that is


Omhoog
   
 
 Berichttitel: Re: Samhain viering
Geplaatst: zo okt 20, 2013 11:15 am 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za okt 19, 2013 10:57 am
Berichten: 83
Woonplaats: Noorden
Diana Ferona schreef:
Met uithollen heb je (tenzij het een echt grote pompoen is) te weinig voor eten. Dan moet je hem schillen. Ik heb gister een lekker pompoencurry gemaakt, lekker!
Van flespompoen, daar haal je 1 kg vruchtvlees uit!

Wel dus. :lol: Het was zo weinig, ik dacht als ik nog verder ga met uithollen, blijft er niks meer over! Oeh, pompoen curry! Klinkt lekker hoor.


Omhoog
   
 
 Berichttitel: Re: Samhain viering
Geplaatst: zo okt 20, 2013 11:58 am 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: zo sep 02, 2012 5:58 pm
Berichten: 197
Woonplaats: Hengelo
Ik ben bang dat als ik hier een pompoen voor mijn deur gaat zetten ik mijn pompoen kwijt ben, of mijn meissie niet meer naar binnen wilt, hahaha. Ik woon in een portiekflat. Maar gelukkig heb ik wel altijd iets hangen of staan bij mijn deur, als het Samhain is ;)

Groetjes, Spider

_________________
Spin, wever van het web,
toon me de relatie tussen alle dingen.
Open me voor het universele bewustzijn.


Omhoog
   
 
 Berichttitel: Re: Samhain viering
Geplaatst: zo okt 20, 2013 2:20 pm 
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jun 21, 2013 4:38 pm
Berichten: 811
Woonplaats: Edam
In de vensterbank! :)

_________________
She is a woman crowned with a crescent
She is the Mother of all that lives
She is the Earth that is spinning in starlight
She is the Goddess of all that is


Omhoog
   
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 17 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group              Based on a design by QuakeZone
phpBB.nl Vertaling